Cream of Carrot Soup
2 bj bawang besar - potong halus
4 btg carrot - potong kecil/dadu
2 btg celery - buang lapisan kulit - dipotong kecil
1 btg leek - dipotong kecil/halus
3 tbsp butter
2 bj ubi kentang - potong dadu
Stok ayam / air
2 tbsp tepung gandum
chicken stock powder
2 helai bay leave (dikenali juga sbg daun salam)
1/3 tsp thyme
1-2 senduk cooking cream
lada sulah
Cara:
1. Panaskan periuk. Dengan gunakan api sederhana, masukkan butter dan biarkan cair.
2. Masukkan bawang besar, leek dan celery. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan carrot dan tepung gandum dan kacau sekata. Tujuan tepung gandum ini adalah untuk pekatkan soup.
4. Masukkan ubi kentang dan tumis. Selain tepung gandum, ubi kentang selain penambah rasa, juga sebagai agen pemekat untuk pekatkan soup.
5. Masukkan chicken stok/ air. Kacau sebati agar tidak berketul.
6. Masukkan bay leave, basil, thyme. (Untuk yang masukkan air menggantikan stok ayam, masukan chicken stock powder)
7. Bila carrot lembut, tutup api.Sejukkan sebentar. Buang daun bay.
8. Masukkan dalam blender/pengisar. Blender hingga semua bahan pepejal jadi hancur.
9. Bila selesai semua bahan yang dimasak dikisar hingga jadi puree, Masukkan kembali dalam periuk. Masak dengan api perlahan.
10. Masukkan cooking cream dan kacau sebati.
11. Masukkan stok ayam @ chicken stock powder kalau rasa soup tidak power. Kalau gunakan chicken stock powder, pastikan berhati-hati bila menggunakan garam kerana chicken stock powder sudah mempunyai rasa masin.
12. Masukkan lada sulah (ikut rasa)
13. Sesuaikan rasa. Kalau rasa kurang lemak, boleh masukkan lagi cream.
14. Kalau soup terlalu pekat, boleh tambah air rebusan ayam (stok ayam) atau boleh juga guna air biasa.Tapi pastikan sesuaikan rasa agar idak terlalu tawar atau masin.
15. Untuk hiasan, boleh letakkan sedikit coking cream diatas soup dan taburkan sedikit bread crouton. Sedia untuk dinikmati.
Tips 1:
Jika pembaca ada yang terlupa memasukkan tepung gandum mengikut step (langkah), jangan terus masukkan tepung gandum dalam langkah yang seterusnya kerana ini akan menyebabkan soup jadi berketul. Gunakan roux putih dan pukul dengan wire whisk / pemukul telur didalam soup.
Tips 2:
Cara yang sama untuk masak cream of potato soup.
Cuma jangan masukkan carrot dan lebihkan potato (ubi kentang) 7-8 biji
Tiada ulasan:
Catat Ulasan