"Selamat Datang"

Siapalah kita kalau bukan kerana-Nya, hargai dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jadi tak kira apa yang kita buat, lakukan dengan gembira. Just enjoy urself.
Tidak terlambat untuk kita lakukan sesuatu, terutama ada dalam 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Jadi lakukanlah dengan hati yang berbunga dan bersemangat! ;)

Jumaat, 3 Ogos 2012

Tart Keju

Berbuka puasa dengan cheese tart pun sedap juga kan. Lagipun mudah je. So Aha nak kongsi resipi, untuk inti. Untuk kulit tart, sila rujuk resipi Sugar Dought -  http://withaha.blogspot.com/2012/08/sugar-dought.html Ahaks!


Tart Keju

Bahan untuk inti keju:
100 g   mentega/butter
100 g   gula kastor
1 biji    telur
225 g   keju berkrim/philadophia
1 tsp    parutan kulit lemon


kulit tart/sugar dought


Kaedah:
1. Mentega dan gula kastor dipukul sampai kembang.
2. Masukkan telur. Guna kelajuan sederhana.
3. Masukkan keju philadophia dan pukul sampai kembang.
4. Masukkan parutan kulit lemon ke dalam adunan dan gaul sebati.
5. Masukkan adunan kedalam sugar dought @ kulit tart yang telah siap dimasak & disejukkan.
6. Kemudian, ambil bekas acuan tart atau cawn kertas dan masukkan tart yang telah siap diisi. Kemudian letak dalam dulang pembakar. 
7. Bakar dalam suhu 160 darjah celcius selama 20-30 minit.
8. Biarkan sejuk & hias ikut kreativiti anda.


Nota:
Jangan bakar tart dengan terus meletakkannya terus ke dalam dulang pembakar tanpa dilapikkan terlebih dahulu. Ini akan menjadikan tart keju anda hangit. Tujuan tart diletakkan pelapik adalah agar haba tidak disalurkan secara terus ke tart selain mahu jadikan tart anda masak sekata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan