Selepas Ramadhan, Syawal bakal menjelma. Aha ada resipi biskut raya yang mudah disediakan tapi lazat. Ahaks!
Cornflake Madu Nestum dengan Kismis dan Ceri
Bahan:
250 g butter
500 g cornflakes
100 g kismis
4-5 tbsp gula kastor
8 tbsp nestum
5 tbsp madu/golden syrup
paper cup/cawan kertas
ceri untuk hiasan - dipotong kecil
nota: tbsp = table spoon / sudu biasa yang selalu digunakan dirumah
tsp = tea spoon / sudu teh/sudu kecil
Kaedah:
1. Butter dan gula dipukul sampai kembang.
2. Masukkan nestum dan gaul sebati. Alihkan mixer.
3. Masukkan cornflakes dan kismis. Dengan gunakan rubber spatula/senduk plastik, kacau adunan jadi sebati.
4. Masukkan madu dan gaul sekata.
5. Ambil paper cup, dan masukkan sedikit adunan ke dalam.
6. Hias dengan ceri.
7. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 15 minit atau biskut jadi kuning keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan