"Selamat Datang"

Siapalah kita kalau bukan kerana-Nya, hargai dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jadi tak kira apa yang kita buat, lakukan dengan gembira. Just enjoy urself.
Tidak terlambat untuk kita lakukan sesuatu, terutama ada dalam 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Jadi lakukanlah dengan hati yang berbunga dan bersemangat! ;)

Jumaat, 3 Ogos 2012

Sugar Dought

Salam semua, Aha nak kongsi sedikit beberapa resipi yang Aha dapat dalam pembelajaran Aha. 
Kali ini adalah resipi untuk sugar dought atau juga dikenali sebagai kerak tart. Jadi kalau kita nak buat apa-apa jenis tart seperti tart telur, tart chesee dll, kita perlu buat keraknya dahulu.


Sugar Dought

Bahan-bahan:
130 g    butter
170 g    icing sugar
1 biji     telur
1/2 tsp  vanila esen
500 g    tepung gandum
1/2 tsp  jus lemon


sedikit shortening
paper cake
kacang/beras


ps: tsp = tea spoon; camca teh (camca yang kecil)


Kaedah:
0. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius
1. Butter dan icing sugar dipukul sampai kembang. 
2. Masukkan telur dan pukul adunan dengan kelajuan sederhana.
3. Masukkan esen vanila. Tujuannya ialah untuk hilangkan bau hanyir telur.
4. Masukkan tepung gandum dan gaulkan adunan jadi sebati.
5. Masukkan jus lemon. Pastikan adunan doh jadi sebati. 
6. Sapukan shortening @ juga dikenali sebagai minyak sayuran pada acuan tart. Boleh digantikan juga dengan mentega.
7. Ambil sedikit adunan dan tekan pada acuan tart.
8. Pastikan ketebalan tart dalam 3-5 mm sahaja. Jangan buat terlalu tebal.
9. Cucuk bahagian tengah tart dengan garfu dan kemudian letakkan paper cake yang telah dipotong (mengikut saiz acuan tart) kedalam acuan tart untuk diisi dengan sedikit kacang/beras agar kerak tart tidak kembung bila dimasak.
10. Masak selama 15-20 minit dlm suhu 160 darjah celcius.
11. Bila masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. 
12. Buang beras/ kacang dan juga paper cake dalam tart yang telah dimasak.
13. Keluarkan kerak tart dari acuan tart.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan