Cream Puff ini ada 2 benda yng kena dibuat iaitu Pes-Choux dan Cream Custard. Agak penat juga bila buat Cream Custard, sebab silap method (tidak kacau berterusan dan guna api yang kuat) dan terpaksa kami buat untuk kali kedua krim untuk puff.
Pes-Choux
Bahan:
250 ml air
100 g majerin
1/2 tsp esen vanila
200 g tepung gandum - diayak
6 biji telur
shortening/mentega
piping bag
Kaedah:
1. Dengan menggunakan api yang kecil, masukkan majerin ke dalam periuk.
2. Bila majerin mencair, masukkan air dan biar hingga didih. Pastikan kacau selalu dalam satu arah.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga jadi doh. Tutup api.
4. Letak doh dalam dulang selama 15 minit atau doh jadi sejuk.
5. Doh yang telah sejuk dimasukan ke dalam mixer.
6. Putar perlahan dan masukkan telur 1 per 1. Pastikan bila mengadun, pusing mixer dalam satu arah saja.
7. Masukkan esen vanila dan putar perlahan hingga adunan jadi sebati
8. Apabila adunan nampak berkilat, berhenti.
9. Sapukan shortening/mentega pada dulang pembakar.
10. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Paipkan ke bentuk yang disukai diatas dulang pembakar.
11. Bakar adunan dengan suhu 170 darjah celcius selama 30 minit.
Cream Custard
Bahan:
500 ml full cream milk/ susu penuh krim
120 g gula kastor
1 biji telur
1 biji kuning telur
50 g tepung kastard - diayak
1 tsp vanila esen
Kaedah:
1. Dengan menggunakan api yang kecil, panaskan susu dan gula hingga didih. (A)
2. Masukan esen vanila.
3. Dalam bekas yang lain, masukan telur, kuning telur dan tepung kastard dan kacau sebati. (bekas B)
4. Masukkan adunan bekas B ke dalam periuk A dan kacau sebati hingga jadi pekat dan bergetah.
5. Biarkan sejuk.
6. Masukkan adunan cream custard dalam piping bag.
7. Ambil pes-choux yang telah dimasak (menjadi seakan roti) dan tebuk lubang di bawah (kalau buat bentuk bulat) atau potong/belah dibahagian tepi memanjang (kalau pes-choux dibuat panjang)
8. Paipkan cream custard ke dalam pes-choux yang telah dipotong.
9. Hiaskan dan sedia untuk dihidangkan.
Nota: Semasa membuat cream custard, pastikan adunan yang dimasak dikacau selalu tanpa henti dalam satu arah yang sama dan juga dengan kelajuan yang sama. (dari kaedah 1 hingga 4).
Api yang digunakan ketika memasak juga harus dipastikan mengguna api yang kecil.
cream puff berbentuk swan
Eclair
(dipanggil e-clair kerana berbentuk panjang dan dicelup coklat pada bahagian atas)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan