"Selamat Datang"

Siapalah kita kalau bukan kerana-Nya, hargai dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jadi tak kira apa yang kita buat, lakukan dengan gembira. Just enjoy urself.
Tidak terlambat untuk kita lakukan sesuatu, terutama ada dalam 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Jadi lakukanlah dengan hati yang berbunga dan bersemangat! ;)

Ahad, 17 Jun 2012

Kek Marie Tiramitsu

Kali ni Aha nak kongsi resipi kek Marie Tiramitsu. Sebab adik suka bangat kek biskut ni banding kek lain. Lagipun mudah je nak buat, tak perlu nak bakau-bakau dalam oven. Ahaks!

Kek Marie Tiramitsu

Bahan-bahan:
300 gram biskut Marie (dipecah/dihancurkan)
250 gram butter
1 tin susu pekat
1/2 cawan air (boleh ganti susu segar)
2 camca besar serbuk koko (dilarutkan dgn sedikit air suam)
2 camca kecil serbuk kopi yang aroma/bau kuat (dilarutkan dgn sedikit air suam) 
sedikit serbuk nestum untuk hiasan

Cara Penyediaan:
1. Campurkan susu pekat, 1/2 cawan air, larutan koko dan larutan kopi dalam periuk dan gaul hingga sebati. (Aha guna 1 paket Arabica Cofee jenama Skash 25g yang bau smoothy untuk ganti serbuk kopi)
2. Masukkan butter.
3. Letakkan periuk atas dapur dan panaskan bancuhan dengan api yang kecil. 
4. Kacau tanpa henti hingga butter mencair dan bancuhan jadi pekat.
5. Masukkan biskur marie yang telah dipecahkan dan gaul hingga rata. Matikan api.
6. Tuang dalam loyang telah disapu butter keliling.
7. Untuk hiasan, taburkan nestum diatas permukaan kek.
8. Masukkan dalam peti sejuk selama 3-5 jam. Hidangkan.


kek yang baru 2 jam didalam peti ais (sepotong telah diambil adik yang tidak sabar) 

Kek Marie Tiramitsu 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan