"Selamat Datang"

Siapalah kita kalau bukan kerana-Nya, hargai dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jadi tak kira apa yang kita buat, lakukan dengan gembira. Just enjoy urself.
Tidak terlambat untuk kita lakukan sesuatu, terutama ada dalam 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara. Jadi lakukanlah dengan hati yang berbunga dan bersemangat! ;)

Rabu, 31 Oktober 2012

Syrup Caramel

So sekarang Aha pasti rakan-rakan dah tahu kan cara untuk buat Waffle & Pancake. Resipi yang Aha beri itulah adalah resipi yang asas dan sebenarnya terdapat pelbagai cara untuk membuat masakan tersebut.
Jadi kali ini Aha akan berkongsi resepi untuk buat gula atau syrup caramel untuk dimakan @ dihidangkan bersama untuk waffle @ Pancake.  Resipi ini adalah asas bagi membuat syrup caramel yang berterbitan seperi blueberry syrup, strawberry, nenas, kiwi dll.

Syrup Caramel

Bahan:

Gula pasir (kuantiti ikut untuk buat banyak mana)
Air
Buah-buahan yang disukai. Contoh - strawberry + sdkt air (dikisar)
(terbaik adalah buah yang tidak begitu berbiji seperti strawberry, blueberry, oren
dan kalau ada biji, sila buang sebelum diblender kasar)

Cara:
1. Gula dimasak atas pan sampai jadi warna perang.
2. Masukan sedikit air dan kacau sebati.
3. Masukkan buah yang telah diblender kasar. Sebab Aha guna buah blueberry, Aha tidak kisarkan sebab kecil saja, jadi Aha masak bersama hingga buah blueberry jadi hancur.
4. Sesuaikan rasa. Kalau rasa kurang manis, boleh tambahkan gula.

Tips:
Asas yang sama untuk buat jem. Cuma masukkan tepung jagung sebagai roux @ agen pemekat untuk pekatkan sos atau jem. Selamat mencuba semua. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan